Hoe jouw kind lekker gaat slapen zonder een heel boek voor te hoeven lezen

22 mei 1818Tips, Blog0 Reacties

Hoe help jij je kind in slaap te komen?

Je kind sluit de dag het liefst samen met jou af. Nog even een verhaaltje (of een heel boek als je kind het voor het zeggen had ?) voorlezen of kletsen over wat hij heeft meegemaakt. Het helpt je kind bij het verwerken van de prikkels om zo met een gerust gevoel te gaan slapen.

In mijn praktijk hoor ik vaak van ouders dat hun kinderen de dag moeilijk los kunnen laten. Niet alleen de dag loslaten, maar ook de ouders loslaten. Kinderen willen het gaan slapen zo lang mogelijk rekken. Hun hoofd zit nog te vol en daardoor zijn ze nog heel actief. En in slaap vallen met een vol hoofd gaat moeilijk, dit zal je zelf wellicht ook ervaren.

Als ouder/verzorger zijnde heb je, na een dag werken of thuis met de kinderen, niet altijd de puf om de hele avond in de weer te zijn om ervoor te zorgen dat je kind gaat slapen. Hoeveel je ook van je kind houdt, jij hebt ook je tijd en ruimte nodig.

Mijn tips voor jou

Ik geef je dan ook graag tips over hoe je je kind kan helpen de dag goed af te sluiten, maar ook om je kind lekker te laten ontspannen door middel van massage. Vaak denken mensen bij het woord ‘massage’ direct aan lange massages en moeilijke grepen, maar niets is minder waar. Ook met vijf minuten kriebelen kan je je kind lekker laten ontspannen. Het gaat immers om de liefdevolle aandacht en aanraking die je je kind geeft.

Belangrijk is dus dat je echt even de tijd neemt voor je kind. Kijk voor jezelf en binnen je gezin wat haalbaar is. Is dat vijf minuten omdat er meerdere kinderen naar bed moeten worden gebracht? Of kan je het uitbreiden naar tien minuten? Het mooiste zou zijn dat je de tijd hebt, maar het gaat om de oprechte aandacht die je geeft. In een volgend blog kom ik terug op hoe je massage onderdeel kan maken van een bedritueel met meerdere kinderen.

Het voordeel van het masseren van je kind is dat je zelf ook ontspant. Ook voor jou een fijne afsluiting van de dag.

Een paar tips om je kind lekker te laten ontspannen

  • Masseer de voeten van je kind om hem te helpen ontspannen voor het slapen gaan

    Voetmassage: door alleen al de voeten van je kind vast te houden, zorg je ervoor dat je kind weer landt. Een voetmassage is natuurlijk nóg lekkerder. Door zijn voeten te masseren, ontspant hij en kan hij alle gedachten van zich af laten glijden. Het resultaat: je kind valt rustig en ontspannen in slaap. Let er wel op dat je kind het fijn vindt dat je aan zijn voeten zit. Het kan natuurlijk kietelen en dan zal het je kind juist activeren in plaats van ontspannen.

  • Verhaalmassage: met een verhaalmassage combineer je als het ware het voorlezen en de massage. Hoe het werkt? Terwijl je een verhaal vertelt over de bomen die weer groene blaadjes krijgen, teken je een boom op de rug van je kind. Een fijne manier om je kind te laten ontspannen, maar het helpt je kind ook om te visualiseren en je leert hem dingen die bij de lente horen. Dus niet alleen ontspannend, maar ook educatief.

Probeer ze eens uit en kijk eens hoe je kind reageert op de massage. Wat vindt je kind fijn? Vindt hij het teveel kriebelen? Druk dan iets harder. Probeer het samen uit en kijk wat je kind helpt om ontspannen in slaap te vallen. Niet ieder kind vindt het fijn gemasseerd te worden. Kijk vooral wat bij je kind en bij jou past.

En wees gerust; hoeveel tips ik ook geef, bij ons gaat het ’s avonds ook niet altijd van een leien dakje.

Deel je ervaringen

Hoe ziet jullie bedritueel er uit? En is massage hier al onderdeel van? Deel hier onder jouw ervaringen met het in slaap helpen van je kind.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X
X