Is onderstaand verhaal voor jou herkenbaar?

Ik voel de energie in mij afnemen en het ongeduld toenemen. Het is inmiddels 8 uur en ik had gepland dat mijn kind een uur geleden al in bed zou liggen. ‘Mam, nog 1 verhaaltje?’ twee lieve ogen kijken mij aan. En ik geef weer toe aan nog een verhaaltje. ‘Alleen als je na dit verhaaltje echt gaat slapen’. Ze knikt lief. Ik begin met lezen van het derde verhaaltje en mijn gedachten dwalen af naar eerdere andere avonden die precies hetzelfde verliepen. Wat kan ik doen om mijn kind op een fijne manier naar bed te brengen, zodat ze lekker kan gaan slapen? Maar ik denk ook aan mezelf en een rustig avondje. Daar heb ik zo’n behoefte aan na een dag hard werken.

Na het verhaaltje sluit ik het boek, ik loop naar de woonkamer en ga als een lege zoutzak zitten op de bank. Ik ga niet lekker mijn avond in. Ik heb mijn kind net nog een keer boos duidelijk gemaakt dat ze moet gaan slapen. Dat ze rustig moet gaan liggen als ze zegt dat haar hoofd te vol zit om te slapen. Als ze gaat slapen, dan gaat het vanzelf over. Ze is stil, maar of dit de manier is hoe ik mijn dag met haar wil afsluiten? Ik ga de avond nog een keer langs en ik sta even stil bij de momenten die ik anders had kunnen aanpakken. Had ik haar meer tijd moeten geven bij het omkleden? Of had ik haar best even zelf haar tanden kunnen laten poetsen? Waarom moest ze perse die pyjama van mij aan, terwijl ze een andere aan wilde? Had ik meer aandacht aan haar volle hoofd moeten geven? En waarom kon ik niet rustig blijven? Dan had mijn avond er nu heel anders uitgezien.

Ik kijk op de klok en het is 22:00u. Mijn avond zit er weer op. Ik ga naar bed en besluit dat ik het morgenavond anders ga doen. Met dit besluit in mijn hoofd val ik een paar uur later pas in slaap.

Lieve mama, lieve papa, is dit hoe jullie avonden gaan?

Is het bij jullie een strijd om je kind naar bed te brengen? Ik weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn als je kind niet naar bed wil. Je hebt een lange dag achter de rug en je wil tijd voor jezelf om jezelf weer op te laden voor de volgende dag.

Het is lastig voor jou als ouder, maar ook voor je kind. Je kind heeft het nodig om ontspannen en rustig in slaap te vallen. En dat doet hij niet nadat jullie elkaar geïrriteerd of boos ‘welterusten’ hebben gezegd. Jouw kind heeft juist de verbinding met jou nodig om zich veilig te voelen en rustig in slaap te vallen.

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal? Donderdag 22 november 2018 geef ik de workshop “Slaap Kindje Slaap“. Tijdens deze workshop gaan we kijken naar de reden dat je kind niet of moeilijk in slaap valt en krijg je van mij tips en tools om je kind op een ontspannen manier (voor jullie beide) naar bed te brengen.

Kijk op de pagina “Workshop Slaap Kindje Slaap” voor meer informatie en om je aan te melden voor deze mooie workshop.

Wil je graag even sparren of deze workshop iets voor jou/jullie is? Stuur een e-mail naar wendy@wendytijhuis en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

X